OM OSS

Välkommen till Skog och Hav i Väst, ett familjeägt skogsföretag beläget i Varberg, Sverige. I företaget arbetar Fredrik, Eva och Viggo Saxborn. Med år av expertis i branschen är vi dedikerade till att tillhandahålla förvaltning av egen skog och skogstjänster till våra kunder.

På Skog och Hav i Väst är vi stolta över vårt engagemang för hållbara metoder och ansvarsfullt skogsbruk. Vårt team av skickliga yrkesmän kombinerar innovation och traditionell kunskap för att leverera exceptionella resultat. Oavsett om du behöver röjning, gallring, markberedning och anläggning av skogsvägar så har vi expertis för att möta dina behov.

Kontakta oss idag för att lära dig mer om hur vi kan hjälpa dig att nå dina skogsbruksmål.

En frisk skog

För oss är det viktigt att skydda och vårda våran skog och allt liv i den så bra som möjligt för kommande generationer. Vi arbetar med grön skogsbruksålan. 

Mångfald

Vi använder generell naturvård i våra avverkningar för att efterlikna den naturliga skogens dynamik och ta hänsyn till kulturmiljön och rekreationsmiljön. 

Impedimenten

På impedimenten kan enstaka gamla, grova träd och död ved hålla arter som har dålig spridningsförmåga eller som kräver lång tid för att etablera sig och utvecklas. Impedimenten kan också vara spridningsområden. Förutsättningarna för bevarande och spridning av arter som är beroende av specifika livsmiljöer i skogen skapas när kantzoner och hänsynsbiotoper används.

Hänsynsbiotoper

Hänsynsbiotoper är särskilt viktiga för växt- och djurlivet. Vissa är betraktade som nyckelbiotoper, vilket innebär att de hysa hotade arter eller förväntas hysa dem. Några exempel på biotoper som bör tas i beaktande är naturskog med lövrik flora naturskog som är präglad av brand skogsbäckar har sumpskogar av tall, gran och löv. Vissa kärr har kalla källor raviner och bergsbranter. Hänsynsbiotoper kan också vara platser som inte har påverkats av människor under en lång tid eller som har drabbats av en mängd olika störningar, som brand, översvämning, stormfällning och så vidare. Under årtusenden har flera hotade och sällsynta arter anpassat sig för att överleva i miljöer som dessa eller jämförbara.

Skyddsdikning

En kalavverkning får grundvattennivån att stiga. Överskott av vatten kan orsaka problem när området ska återbeskogas. särskilt i de mindre områdena av den avverkade ytan. Med skyddsdikning minskar dessa problem. Skyddsdikning är en tillfällig dränering av marken. Detta gör det möjligt att bygga ny skog samtidigt som man bevarar markens produktionsförmåga. Behovet av skyddsdikning kan minskas genom noggrant utförd hyggesutläggning och genom att lämna en skärm på de fuktigare delarna. För att lyckas med föryngring i områden som är fuktigare kan högläggning vara ett bra alternativ. Dessutom är det viktigt att kontinuerligt underhålla äldre diken.

 

Generell naturvård

Vid röjning lägger vi grunden för naturvärdena i beståndet.

• På kanterna skyddas löv- och buskvegetation från myrar, mossar, åkermark, sjöar, åar och bäckar. Sparar bärande buskar och träd som rönn, fågelbär, apel och andra.

• Bevarar boträd och torra träd.

• Tar bort röjningsavfall från stigar, stränder, bäckar, diken och kulturlämningar som har använts.

• Bevarar ungskog, ädellövträd och sälgar

• Röjer inte vid hällmarker, bäckraviner, bergsbranter och surdrog.

• Tar bort träd som skulle kunna skada eller dölja kulturlämningar.